İmplant Tedavisi
İmplant Tedavisi
Diş implantları ağızda eksik olan dişlerin yerine konması amacıyla, genellikle titanyum veya titanyum bileşiklerinden hazırlanan yapay diş kökleridir.
İmplant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve genelde titanyumdan yapılan yapay diş kökleridir.
Doğal dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlayan en iyi alternatiftir. Diş kaybı ile ortaya çıkan önemli sorunlardan biri olan çene kemiğindeki erimenin durdurulması bugün için ancak implantlarla elde edilmektedir.
"Gerçek dişe en yakın tedavi"
Geleneksel kaplama ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir. Bugün implant diş tedavisi diş hekimliğinin 21. yüzyıldaki en önemli gelişmesi olarak kabul edilmektedir.
İMPLANT DİŞ TAKMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
İmplant çene kemiğine monte edilen ve diş kökü görevi gören titanyumdan yapılmış bir protez uygulama şeklidir. İmplant operasyonu çoğu hastayı korkutan bir uygulama olsa da bu korkunun sebebi yapılacak işlemin nasıl yapıldığını bilmemekten kaynaklanmaktadır.
Bugün tedavi tamamen kansız ve dikişsiz olarak yapılmaktadır.
Diş kökü yerine yerleştirilen titanyumdan yapılmış ve diş kökü görevi gören bir tür protezdir. Özellikle diş yeni çekildiğinde operasyon yapılırsa direk boş olan diş köküne yerleştirilir ve bu çok daha basit bir işlem olarak yapılmaktadır. Diş köküne yerleştirilen implantın üzerine diş monte edilir.
İMPLANT TEDAVİSİNİN FAYDALARI
Diş implantları, saf titanyumdan üretilmiş yapay diş köklerinin çene kemiğine yerleştirilmesi işlemidir. İmplantlar protez veya köprü ayağı olarak görev yaparlar. Böylece eksik dişler fonksiyonel ve eksik olarak yerine konuşmuş olur ve doğal görünüm sağlar.
• Aynı Gün Yeni Dişlerin Takılması
Yerleştirildikten sonra mümkünse aynı gün geçici dişlerin takılması idealdir. Bunun yapılabilmesi için öncelikle kemik tipinin sert olması ve implantların 30-35 N primer stabilite ile yerleştirilmesi gerekir. Avantaj olarak hastalar için hiç dişsiz kalmadan ertesi gün yumuşak besinler çiğnemeye başlarlar.
• Tedaviden 2-3 Ay Sonra Gerçek Dişlerin Takılması
Çenede kalan kemiğin sertliği az ise 2-3 ay daimi porselen dişler yapılmadan geçici hareketli dişler ile beklemek gerekebilir. Bu 2-3 aylık sürede esas dişler yapılana kadar hastaların dişsiz kalmaması için implantların üzerine baskı uygulamayan hareketli protezler yapılır.
• Tedaviden Önce Kemik Yatağının Büyütülmesi ve 4-6 Ay Sonra Yeni Diş Takılması
İmplantların tutunacağı kemik miktarı yeterli değilse kök yerleştirmeden önce kemik grefti ile kökün kemik yatağını büyütmek zorunda kaldığımız vakalarda protez yapılması 6 aya kadar uzayabilmektedir.
İMPLANT DİŞ KİMLERE UYGULANABİLİR?
Diş implantları eksik ya da zarar görmüş dişlerin yerine yeni bir diş sahibi olmak için en iyi yollardan biridir. Hastalar tek bir diş, birkaç diş ya da tüm dişlerini birden implant tedavisiyle yenileyebilir. Çene kemiğine cerrahi bir operasyon ile yerleştirilen diş implantları, hem görünüş hem de kullanım bakımından doğal dişlerimiz gibi görev yaparlar.
Hastalar tarafından sorunsuzca kullanıldıkları ve estetik görünümleri nedeniyle de büyük özgüven sağlarlar.
• İmplant İçin Uygun Yaştakiler
Diş implantları eksik dişleri yerine kalıcı bir çözümle yeni bir diş yaptırmak isteyen herkese uygulanabilir. Ancak kemik gelişimi henüz tamamlanmamış olabileceğinden küçük yaştaki hastalarda (genel olarak 18 yaş altı) ve yaşı çok ilerlemiş yaşlılarda tedavi uygulanmaz.
• Yeterli Kemik Genişliğine Sahip Olanlar
Diş implantları yeterince sağlam ve kalıcı olarak yapılabilmesi için eksik dişin olduğu bölgede yeterli kemik genişliğine ihtiyaç duyarlar. Diş doktorunuzun tedaviye başlarken yapacağı ilk kontrollerden biri, kemik genişliğinizin yeterli miktarda olup olmadığıdır. Eğer kemik genişliği yeterli değilse, graftlama denilen yöntemle diş implantının uygulanacağı bölge genişletilerek tedaviye hazır hale getirilir.
• Genel Sağlık Durumu Yerinde Olanlar
Diş eti hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıkları olanlar, kontrol altında tutuldukları sürece kimi durumlarda implant için uygun adaylar olabilirler. Yine de önemli hastalıkları olanlar, özellikle de bağışıklık sistemiyle bağlantılı rahatsızlıkları bulunanlar diş doktoruna durumlarını mutlaka bildirmeliler.
• Protez Yerine Implant Yaptırmak İsteyenler
Damak protezini rahat kullanamayan kişilere de diş implantı uygulanabilir. Damak protezini sıkı sıkı tutan, hareketli bağlantıları ancak istendiğinde hasta tarafından çıkartılabilen protezin çok daha rahat kullanılabilmesini sağlar.
İMPLANT TEDAVİSİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
• İmplant tedavisi pahalı mıdır? : Evet. Kullanılan tüm malzemenin ithal olması ve sağlıklı üretim için çok yüksek teknolojiye gereksinim duyulması tedavinin fiyatını belirlemektedir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar nedeniyle döviz kurlarında gözlenen artışlar da tedavinin maliyetini olumsuz etkilemektedir. İmplant yerleştirme işleminin karmaşıklığı ve uzunluğu, hastanın diş sağlığı ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişir.
• Dişlerin hepsini kaybetmiş ve tam protez taşıyan hastalar : Bu hastalar protezin hareketine bağlı olarak sürekli ağrı ve iyi çiğneyememekden şikayetçidirler. Bu tip hastalarda tedavi yukarıdaki tüm şikayetleri ortadan kaldırdığı gibi kemiğin erimesini de durdurmaktadır.
• Tek dişini kaybetmiş hastalar : Bu hastalar eksik tek bir dişin restorasyonu için en az komşu iki dişini kestirerek küprü yaptırmak zorunda olan hastalardır. Tek bir diş yerleştirilmesi komşu 2 dişi kesilmekten kurtarmaktadır.
• Tedavide başarı garanti midir? : Birçok firma kırılma vs. gibi hasarlara karşı ömür boyu garanti vermektedir.