Diş Beyazlatma
Diş Beyazlatma
Mine ve dentin yapısı nedeni ile normalden daha koyu renkli dişlerin ve çeşitli nedenlerle üzerinde meydana gelen renklenmelerin giderilmesi için, yapılan işlemlere Diş Beyazlatma (Bleaching) denir.
Dış etkenlere yıllar boyu maruz kalmaları nedeni ile dişlerin renklerinde koyulaşmalar meydana gelir. Bunun giderilmesi için evde ya da diş hekimi muayenehanesinde uygulanacak işlemler ile dişlerin renklerinde tatmin edici bir beyazlama elde edilebilmektedir.
Diş beyazlatma işlemi ile 9–10 tona (3m skalasında) kadar beyazlatma zararsız bir şekilde sağlanabilmektedir. Diş beyazlatma sırasında kullanılan materyaller profesyonel kullanım içindir ve mutlaka diş hekimi muayenesi sonrasında kişiye özel hazırlanan ilaçlarla yapılmaktadır. Diş hekimi kontrolü altında yapılmayan kozmetiklerde satılan ajanlar çok etkisizdir ve diş yapılarına zarar verebilmektedir.
Dişlerin üzerine biriken gıda artıkları, çay - kahve - sigara kullanımı ve fırçalama alışkanlığına bağlı olarak meydana gelen lekelenmeler, muayenehanede yapılacak diş taşı ve plak temizliği ile ve sonrasında yapılacak cilalama işlemi ile temizlenir. Bu işlemlerden sonra dişler diş beyazlatma işlemi için hazır hale gelmiştir.
İlaçlara bağlı olarak gelişen, dişin yapısı nedeni ile dişlerde olan renklenmeler ise bu temizleme işlemi ile giderilemez. Bunların giderilmesinde diş beyazlatma işlemi başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır. .
DİŞ BEYAZLATMA İŞLEMİ 2 YOLLA UYGULANABİLİR
Home Bleaching: Diş hekiminizin yönlendirmesi ve talimatları ile evde kendinizin uygulayacağı yöntemdir. Hasta ağzından alınan ölçü ile kişiye özel bir beyazlatma plağı hazırlanır. Gece yatarken bu plağın içine su esaslı beyazlatıcı ilaç konup gece boyu ağızda kalan plak ve ilaç ile dişlerde beyazlatma elde edilir. Bu işlem dişlerin beyazlama miktarına göre ve istenen sonuca ulaşmaya göre 7 - 10 gün süre ile uygulanır.
Office Bleaching: Beyazlatmanın hızlı olması istenildiği durumlarda diş hekimi tarafından uygulanan beyazlatma işlemidir. Diş etleri izole edilip dişlerin üzerine ilaç sürülür ve ilacın etkinliğinin arttırılması için üzerlerine ışınlı dolgularda kullanılan mavi ışık uygulanır. Tekrarlayan seanslar sonrasında istenen beyazlık elde edildiğinde işleme son verilir. Ancak son araştırmalar, ofis tipi diş beyazlatma ertesinde, ev tipi diş beyazlatma yöntemininde destek olarak devam ettirilmesini tavsiye etmektedir
NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Diş beyazlatma, mutlaka diş hekimi kontrolünde, talimatlarına harfiyen uyularak yapılması gereken bir işlemdir.
Beyazlatma işlemi sırasında oluşabilecek diş hassasiyetleri için flor uygulamaları yapılmalıdır. Bu uygulama içinde yine diş hekiminin tavsiyelerine harfiyen uyulmalıdır.
Dişlerde bulunan çürükler, çatlaklar, kırık bölgeler, kullanılan beyazlatma jelinin bu bölgeler vasıtasıyla hassasiyet oluşturmasına neden olabilir. Bu tür diş problemleri mutlaka beyazlatma işlemi öncesinde ortadan kaldırılmalıdır.
Beyazlatma işlemi sırasında çay - kahve - sigara gibi renklendirici gıdalardan uzak durulmalı, düzenli fırçalama ve bakım işlemleri itinalı bir şekilde uygulanmalıdır.
Diş eti çekilmesi nedeni ile diş kökleri açığa çıkmış hastalarda beyazlatma işlemi uygulanmamalıdır.
NEDEN DİŞ BEYAZLATMA YAPILMALIDIR?
• Dişlerdeki şekil ve renk bozuklukları birçok hastada psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere neden olabilen estetik sorunlardır. İnsanlar sosyal yaşam ya da mesleki konumları gereği sağlıkla özdeşleşen daha beyaz dişlere sahip olmak isteyebilirler.
• Diş hekimliğinde estetik restorasyon maddelerinin gelişimiyle her türlü renk, şekil ve konum bozuklukları kolaylıkla çözümlenebilmektedir. Bununla beraber renklenmiş dişlerde beyazlatma işlemi daha koruyucu olması nedeniyle çoğu defa tercih edilmektedir.
• Artık marketlerde bile satılmaya başlanan ev bakım ürünlerinin serbestçe bulunabilmesi, hekim kontrolü dışında kullanılan maddelerin, renkleşmenin uygun tanısı konmadan uygulanması ve radyografik inceleme yapılmadan kontrolsüz kullanılma tehlikesini yaratmaktadır. Kusurlu restorasyonların gözden kaçabilmesi, çürük, zayıf mine ve çatlaklar nedeniyle oluşan duyarlılıklar, aşınmalar, dişetinin zarar görmesi, yumuşak dokularda oluşan hasarlar gibi sorunlar hekim kontrolü olmadan yapılan uygulamadır.
DİŞLERDEKİ RENKLEŞME NEDENLERİ
Dişlerde içsel ve dışsal nedenlerle renkleşme olabilmektedir. Dışsal renkleşme çeşitli gıdalara, çay, kahve, sigara, şarap gibi boyayıcı etkenlere, bakteri plağı gibi faktörlere bağlı olarak diş yüzeyinde gerçekleşmektedir. Içsel renkleşmeler dişlerin henüz oluşum aşamasındaki metabolizma bozukluklarına ya da kanal tedavileri, amalgam restorasyonlar, metaller, tetrasiklin grubu antibiyotikler, pulpa dokusunda oluşan nekrozlara bağlı olarak dişin sert dokularına yerleşen maddelerle oluşabilmektedir.
BEYAZLATMA İŞLEMİ
Dişler dışardan ya da içerden uygulanan yöntemlerle beyazlatılırlar. Canlı dişler dışardan beyazlatma yöntemiyle, kanal tedavisi görmüş canlılığını yitiren dişlerse içerden beyazlatma yöntemiyle beyazlatılırlar. Canlı dişlere uygulanan dışardan beyazlatma ev tipi, ofis tipi ya da bunların kombinasyonu şeklinde uygulanır.
Tedaviler sonucunda 8-10 tona kadar beyazlatma sağlanabilir. Çocuklardan yaşlı insanlara kadar beyazlatma işlemi uygulanabilir. Tek bir dişten tüm diş dizisine kadar uygulama yapılabilir. Beyazlatma işleminden sonra zaman içinde dişler, beyazlatma uygulamasından önceki haline tamamen geri dönmez. Fakat hastanın beslenme, sigara ya da ağız hijyeni alışkanlıklarına göre ilerleyen dönemde pekiştirme tedavileri gerekebilir.
Ev Tipi Beyazlatma : Dişlerden alınan ölçüyle hastaya özel tam uyum sağlayan plastik kalıplar hazırlanır. Hekim hastaya uygun beyazlatıcı jeli seçer ve doz ayarlaması yapılır. Belirlenen zaman süresince (günde 2-8 saat) kalıplar içine beyazlatıcı jel yerleştirilerek dişlere takılır. Genellikle uygulama daha pratik olması dolayısıyla geceleri yapılır. Uygulama hastanın yaşı, renkleşmenin derecesi, istenilen renk tonu gibi faktörlere bağlı olarak 7-15 gün süresince devam eder. Tedavi süresince gelişebilecek sıcak-soğuk hassasiyetleri dişlere yapılacak flor uygulamalarıyla ortadan kaldırılır. Eğer sigara kullanıyorsanız tedavi sırasında (dişlere takılan plak ağızdayken) sigara içmemeniz gerekmektedir.
Ofis Tipi Beyazlatma : Klinikte hekim tarafından uygulanan daha hızlı ve etkili beyazlatmanın sağlandığı yöntemdir. Diş etleri koruyucu maddelerle izole edilerek yüksek konsantrasyondaki beyazlatıcı kimyasal ajanlar dişlere uygulanır. Işık cihazlarıyla beyazlatıcı madde aktive edilerek beyazlatma işlemini gerçekleştirmesi sağlanır. Seans 45 dakika-1 saat kadar sürer. Güvenli bir yöntemdir. Diş minelerine zarar vermez. Dişlerinde aşınma ya da çatlaklar olan bireylerde hassasiyetler görülebilir. Flor uygulamalarıyla bu şikayetler ortadan kaldırılır.
İçerden Beyazlatma : Kanal tedavisi görmüş dişlere yine ofis tipinde olduğu gibi klinikte hekim tarafından uygulanan yöntemdir. Dişlerin iç yüzeyine uygulanan kimyasal ya da ışık cihazlarıyla aktive olan beyazlatıcı ajanlar aracılığıyla yapılır.